De eerste drie maanden van het nieuwe jaar hebben een massa  concertavonden in petto. Oorworm koos er twaalf uit. Haal die nieuwe agenda erbij en plannen maar!

Ero Guro, 7 januari @ Kinky Star  

Het concertjaar met een knal inzetten? Eru Guro uit Diest is de geknipte band. Dit gezelschap met onder anderen Mick en Lee Swinnen combineert het agressieve van Black Flag en Minor Threat met het nihilisme van The Fall. Zondagavond gaat nog nooit zo heftig geweest zijn.

https://eroguro.bandcamp.com/releases

 

Vaal + Phoenician Drive, 12 januari @ 4AD

Twee van de interessantste Belgische underground acts van het moment op één avond? Daar moet je bij zijn. Vaal combineert drones, vocalen en soundscapes tot een bevreemdend, meeslepend geheel. Phoenician Drive brengt een waanzinnige mix van postrock, psychedelica, trance, krautrock en surf. Een smeltkroes op zijn Brussels, dus!

 

 

The Almighty Mighty, 12 januari @ Charlatan

Nog een hoogst interessante groep op de tweede vrijdag van het jaar. Neen, wat zeggen we, een heuse supergroep! The Almighty is een nieuwe band met Stéphane Misseghers (dEUS), Reinhard Vanbergen (Das Pop), Ian Clement (Wallace Vanborn) en Michélé De Feudis (Horses On Fire). “Van dromerige melancholie tot dreunende onrust”, lezen we op de site van de Charlatan. Klinkt aanlokkelijk, nietwaar?

https://www.facebook.com/thealmightymighty/

 

30,000 Monkies, 17 januari @ Antwerp Music City

Het Franse gezelschap Neige Morte is die avond de hoofdact, maar voor de support van dienst moet je zeker vroeg afzakken naar de undergroundtempel in de Antwerpse Handelstraat. Experimenteel, sludgy en noisy: 30,000 Monkies is het allemaal en is dan ook een must-hear voor wie graag eens uit de bol gaat op Sleep, The Melvins, Melt Banana, Harvey Milk, McLusky, Lightning Bolt en Merzbow.

 

 

Huracán + Psychonaut, 19 januari @ Kinky Star

Stoner- en sludge fans kunnen best al 19 januari in de agenda aankruisen. Of specifieker: iedereen die ooit een plaat kocht van Mastodon vroeger, Black Tusk en Sleep. Huracán brengt hypnotiserende en beukende stoner, en is live een ware stormram. Psychonaut is dan weer een lawine van psychedelisch lawaai, post-metal en sludge-invloeden.

 

 

Onmens + Every Stranger Looks Like You + Lords, 27 januari @ Rockerill

De meedogenloze industrial/noise van Onmens en overdonderende post-hardcore Every Stranger Looks Like you ken je wellicht al, de derde band wellicht niet. Lords is een trio uit het Henegouwse Fleurus en brengt verschroeiende stoner doom. Drie straffe bands in een fantastische concertzaal: plan die trip naar Charleroi al maar!

 

 

Crowd Of Chairs, 28 januari @ AB

Wie deze band nog niet kent en METZ en Lightning Bolt tot zijn/haar favorieten rekent, moet dringend ‘Fuck Fuck Fuck’, het debuut van Crowd of Chairs aanschaffen. Het is de beste Belgische noise rockplaat van het jaar, en live is CoC een waar bommetje. In de AB staan ze trouwens in mooi gezelschap van onder anderen Wolvennest en – daar zijn ze weer – Vaal.

 

 

ProPulse Festival, 31 januari – 2 februari @ Botanique

Brussel bulkt van talent. Ter promotie van dat allemaal organiseert de Fédération Wallonie-Bruxelles het festival ProPulse in de Botanique. En er valt veel moois te ontdekken: June Moan, Boda Boda, Leonore, TOTM, Atome, One Horse Land, Mont-écho, Wyatt E., Ginger Bamboo, Orage Plastique, Annabel Lee, Shungu, Endz, Oton en Ithilien. Check zeker alle bands via de site:

http://www.propulsefestival.be/

 

Wyatt E. + Grotto, 2 februari @ Villa Bota

Riffs, riffs en nog eens riffs! Dat lijkt wel het motto op vrijdag 2 februari in Brugge. Wyatt E. (met leden van Deuil, The K. en Leaf House) maakt oriëntaals  geïnspireerde doom/postrock-composities en bracht eerder dit jaar met ‘Exile To Beyn Neharot’ een waanzinnige plaat uit. Grotto komt uit Izegem en is een van ‘s lands nieuwste stonerbeloftes. Nog een band om in de gaten te houden!

 

https://wyattdoom.bandcamp.com/

https://grottoriffs.bandcamp.com/

 

Falling Man, 9 februari @ B52

In het West-Vlaamse plaatsje Eernegem kan je blijkbaar een intieme concertclub vinden met een indrukwekkend concertverleden. Falling Man is  een band met veteranen uit de Gentse scene. En ze schreven een van onze favoriete nummers van het jaar, “My Ghost”, en brachten een van onze favoriete rockplaten van het jaar uit. Het dak van B52 gaat er af, sowieso.

 

 

Barely Autumn, 17 februari @ De Kleine Kunst

Na een succesvol najaar (met concerten in STUK, ABClub én Nederland) wil de band rond Nico Kennes er een minstens even succesvol 2018 van maken. Zijn  melancholische nummers, die soms doen denken aan Eels, Elliott Smith en Wilco, zullen ongetwijfeld perfect tot hun recht komen in het sympathiekste café van Gent. Check deze prachtige AB-sessie als opwarmer:

 

 

Sunflower + Fornet, 28 maart @ Charlatan

We sluiten dit lijstje af met dé parels van de Belgische ondergrond. De vraag is hoe lang ze nog verborgen blijven. Aan deze jonge wolven zal volgend jaar geen ontkomen zijn. Westtalent-winnaar Sunflower doet op verbluffende wijze zijn eigen ding met shoegaze dreampop, het Limburgse Fornet doet iets origineel met post-punk en noise. Wedden dat de Charlatan die avond vol-le-dig zal vollopen?

 

 

Please follow and like us: